Da vas sreća prati


Staro, novo, pozajmljeno, plavo
Kako bi se osigurao srećan i dug brak, mlada bi trebalo da obuče nešto staro od nekoga ko je već dugo u braku i nešto novo što će je odvesti u novi život. Nešto pozajmljeno znači „pružena sreća“, a plava boja se povezuje sa čistoćom i skromnošću.

Crvena haljina – Vojvodina
U Vojvodini je običaj da mlada posle ponoći obuče crvenu haljinu umesto venčanice. To simbolizuje mnogo ljubavi u braku.

Belim lukom protiv uroka
Običaj je da mlada u toku spremanja za venčanje stavi čen belog luka u nedra, radi uroka.

Volećeš me doveka – Pirot
Na dan venčanja, kada svatovi dođu po mladu, ona treba da uzme verenički prsten i da pogleda mladoženju kroz taj prsten. Tada će, po verovanju, mladoženja voleti mladu zauvek.

Dukat u čaši crnog vina
Tast i tašta mladoženji stave dukat u čašu crnog vina, mladoženja vino mora popiti da bi došao do dukata i dukat uzima sebi.

Jabuka
Kada mladoženja ide po mladu, običaj je da tast postavi jabuku na najviše drvo u mladinom dvorištu. Mladoženja ne može da odvede mladu sve dok puškom ne pogodi jabuku na drvetu. No, mladoženje su ponekad dovitljive: kada se moj brat ženio, uzeo je vinčesterku, čiji se metak rasprši i sačma teško da može da ne pogodi jabuku…

Grabena pogača
Kada mladoženja dođe po mladu, svekrva donosi „grabenu pogaču“, koja, po pravilu, treba da bude slatka. Raspostre se platno iznad mladine glave i tu se lomi pogača. Uglavnom se neudate devojke grabe za pogaču, kako bi se što pre udale. Neki smatraju da i svi ostali mogu da uzmu parče pogače, kako bi im donelo sreću.

Ko je sledeći
Mladoženja skida podvezicu sa mladine desne noge, baca je neoženjenim momcima i onaj koji je uhvati ima zadatak da je zubima navuče na nogu devojci koja je uhvatila bidermajer.

Ne okreći se… – Vojvodina
Kad svatovi dođu u mladinu kuću i povedu je na venčanje, ona se ne sme okrenuti nazad, jer će se brzo „vratiti“ kući!

Nos
Običaj je stari u Šumadiji da mlada posle crkvenog obreda venčanja, za vreme čestitanja, upita neudate devojke „Hoćes da te povučem za nos?“, i verovanje je da će se ona koju je mlada povukla za nos udati ubrzo!

Zašto se venčani prsten nosi na domalom prstu
Običaj da se veridbeni prsten i burma nose na domalom prstu leve ruke potiče iz drevnog Egipta. Stari egipćani smatrali su da “ljubavna vena” vodi iz tog prsta pravo do srca.

Nešto plavo
U običaju da mlada nosi “nešto staro, nešto novo, nešto pozajmljeno, nešto plavo” nešto plavo predstavlja symbol kraljevske, “plave” krvi, jer su mladenci nekada smatrani kraljem i kraljicom na svoj dan venčanja.

Veo – najstarija tradicija
Običaj da nevesta nosi veo potiče iz drevnog Rima. Tada je veo bio plameno žute boje i zvao se flammeum.

Popularno je biti baksuzan
Subota, najpopularniji dan za venčanja, prema engleskom folkloru predstavlja najbaksuzniji dan za venčanje!

Formalno ili neformalno
80% nevesti planira formalno venčanje.

Veridbeni prsten
Praksa darivanja ili razmene veridbenog prstenja počela je 1477. godine, kada je rimski imperator Maksimilijan I darovao Mariji Burgundskoj dijamantski prsten za veridbu.

Najduži brak
Liu Jung-jang i njegova supruga smatraju se bračnim parom sa najdužim bračnim stažom. Ovaj bračni par sa Tajvana proslavio je 2003. godine osamdeset i šestu godišnjicu braka ušavši u Ginisovu knjigu rekorda.

Romansa na pauzi za kafu
Preko 10,000 brakova godišnje rezultat je ljubavi nastale za vreme pauze za kafu.

Koliko traje veridba
Prosečni veridbeni staž iznosi 6 meseci.

Prva ljubav
Dvoje od petoro venčaju se sa svojom prvom ljubavi

Medeni mesec
Termin “medeni mesec” pojavio se prvi put u XVI veku. “Med” simboliše slatkoću novog braka, a “mesec” je gorka spoznaja da će ovaj slatki trenutak izbledeti kao pun mesec.

Jutarnji poljupci
Istraživanje ukazuje da muževi koji pri odlasku na posao ljube svoje žene na rastanku svakoga jutra, ostvaruju u proseku veće prihode od muževa koji to ne čine. Muževi koji upražnjavaju rituale nežnosti stabilniji su, metodičniji, otporniji na bol, i samim tim sposobni da ostvare veću zaradu. Studije ukazuju in a to da muževi koji ljube svoje žene svakoga jutra žive 5 godina duže od onih koji to ne čine.

Na kolenima
Jedan od pet muškaraca zaprosi svoju devojku klečeći.

Ljubav preko žice
6% muškaraca zaprosi svoje devojke preko telefona.

Stari Rim
Juno, kraljica neba i njen pratner Jupiter (poznat kao Zevs, kralj bogova) upravljaju brakom, srcem i rođenjem deteta. Mesec jun dobio je ime po ovoj boginji i postao najpogodniji mesec za sklapanje brakova.

Najduža veridba
Sudeći po Ginisovoj knjizi rekorda, najduža veridba trajala je 67 godina! Srećni par venčao se u 82 godini života.

.

Ostavite odgovor