Izbor muzike za svadbu

Ukoliko želite da se vaši gosti na vašoj svadbenoj svečanosti ugodno osećaju i dobro zabave, biće potrebno angažovati muzički sastav. Muzika je važan, ako ne i najvažniji deo svadbene svečanosti i od izbora muzike zavisi kakvo će raspoloženje vladati, stoga svakako birajte najbolje muzičare i svakako proverite kako zvuče uživo pre nego što ih angažujete. U ovom slučaju poslovica „kol’ko para, tol’ko muzike“ zaista stoji, a popularni i kvalitetni bendovi rezervisani su mesecima unapred.

Prilikom izbora i organizovanja muzike treba da imate u vidu neke veoma važne detalje. Pre svega, odluka o vrsti muzike treba da zavisi od veličine svatova, odnosno od broja gostiju i veličine sale. Ma koliko vi voleli tamburaše,  velika sala sa mnogo gostiju ‘progutaće’ ih i zabavu će imati samo njima najbliži gosti. U tom slučaju jedini izbor je muzika ‘na struju’, a tamburaše možete angažovati da vam sviraju u kući, pre svečanosti, dok se gosti okupljaju, ili kao iznenađenje na kraju večeri, kada se veći deo gostiju raziđe.

S obzirom da se u svatove najčešće pozivaju ljudi različitih generacija, preporučljivo je izabrati muziku sa raznovrsnim repertoarom. Mnogi vole da igraju kolo i ‘šire veš’, ali imajte na umu da ima i gostiju koji vole da plešu uz zabavnu muziku. Najbolji recept za dobru zabavu je da podijum za igru prepustite mladima, jer će oni napraviti štimung i stariji će im se sasvim sigurno pridružiti. Za obrnuto ne garantujemo.

Dobra muzika treba da bude dovoljno glasna da se čuje u celoj sali, ali ne preglasna. Ovo je naročito važno ako u svatovima imate mnogo rodbine starijih generacija. Njihove uši su osetljive, a na kraju krajeva, buka nikome ne prija. Znajte da se loši muzičari kriju iza glasne svirke, jer buka najbolje maskira greške i neznanje.

Pre svečanosti dogovorite se sa muzikom oko repertoara, ali neka to bude okvirni dogovor. Pravi muzičari prate ‘štimung’ i u hodu prilagođavaju repertoar atmosferi. Obavestite ih o posebnim događanjima koje eventualno planirate tokom večeri, na primer o plesu s mladom i sl, kako bi mogli da prilagode repertoar i naprave uvod u ono što sledi. Takođe im dajte informacije o toku svadbe – o vremenu kada će se služiti večera, kada će se seći torta, koje običaje ćete sprovesti. Možete čak angažovati nekoga (prijatelja, starog svata) da koordinira muziku, i na taj način imaćete dobro organizovanu zabavu.

Muzičari vole kada se pesme naručuju, od toga, na kraju krajeva žive. Ne dozvolite, međutim, da gosti ‘otmu’ muziku i preuzmu dirigentsku palicu. Ovo može da ubije zabavu, a to nikako ne želite. Pripremite se za takve mogućnosti i unapred angažujte nekoga da o tome vodi računa i da diskretno i diplomatski prekine muzičku diktaturu.

Ukoliko ne želite da se na svadbi naručuje muzika, o tome se dogovorite sa muzičarima pre svečanosti. Imajte na umu da takva usluga mora više da se plati.

Pravilo je da muzičari imaju svoj sto i da dobiju piće i večeru. Prilikom dogovora obavezno pitajte koliko grupa broji članova i taj broj uvrstite u broj gostiju.

.

Ostavite odgovor