Najmlađi na veselju

Uzavrela atmosfera, dobra muzika i raspoloženi gosti su oko vas, a vaši klinci bi najradije išli kući jer im se spava. Postoji mnogo načina kako da ih zabavite i da im što duže održite pažnju

Da vam deca ne budu briga na svadbi

Deca na svadbenom veselju

Deca na svadbenom veselju

U trenutku kada je matičar progašavao novonastali brak, šestogodišnji Miloš je iz sveg glasa pred prepunom salom viknuo: ”Tetka, nemoj da se udaš za Jovana!” i počeo da histeriše i plače. Dok se cela sala grohotom smejala, Maja je zažalila što nije imala dovoljno novca za bebisiterku. Ali, dok god ima torti za obaranje, slatkiša i para iz kumove “progorele kese”, sigurna je da njenom sinu neće biti dosadno.

Sigurno ste bili u sličnim sitacijama, a ako ne, onda barem u prilici da gledate mališane na svadbi koji razdragano trče u svim pravcima, prekidaju kolo kad im se ćefne, sapliću konobare ili, najgore od svega, povlače stolnjake i grickaju nenačete torte.

Sa nemirnim detetom biti blizu vrata

Iako imate utisak da ste u bezizlaznoj situaciji i da vam se već u 18 časova smeši kraj provoda (jer vam je dete isflekalo haljinu ili zaspalo ispod stola), bilo bi korisno da znate osnovne “tehnike” kontrolisanja nemirnog duha vašeg deteta i animacije, kako bi se i ono lepo provelo na svadbi.

Po rečima psihologa dr Tamare Džamonje Ignjatović, profesora na Fakultetu političkih nauka, da li je preporučljivo voditi decu mlađu od sedam godina na svadbena veselja pre svega zavisi od vrste ceremonije i specifičnih karakteristika koje nisu vezane samo za uzrast.

– Svadbe su lepe i svečane ceremonije, radosni životni trenuci kojima deca mogu da prisustvuju. Predškolci obično imaju dovoljno strpljenja da mirno prate svečani deo ceremonije koji zahteva tišinu publike. Ukoliko se dete izuzetno nemirno ili neposlušno ponaša, bolje je stajati bliže vratima, kako biste mogli diskretno da ga izvedete iz sale ili crkve. Deca mogu da prisustvuju i svečanom ručku, a ukoliko na skupu ima dece sličnog uzrasta onda mogu da se igraju i plešu, jer takva situacija ne zahteva mir i tišinu – kaže dr Džamonja Ignjatović.

Glasna muzika stresna za najmlađe

Pošto se u Srbiji dešava da se veselje oduži do duboko u noć ili se odvija u prostorijama sa glasnom muzikom, uz pijane goste, čak i pucanje iz vatrenog oružja, naša sagovornica smatra da je bolje povući se sa detetom na vreme, jer takve situacije mogu da ga zamore i da deluju razdražljivo na njega.

Od individuanih karakteristika deteta, kao i od vrste aktivnosti na koju ono usmerava svoju pažnju, zavisi koliko je najduže moguće zadržati pažnju deci uzrasta do sedam godina. Detetu od tri godine pažnju više vezuju motoričke aktivnosti (kao, na primer, slaganje kockica), dok će sa pet ili šest godina to biti gledanje slika u slikovnici. Međutim, takve aktivnosti obično ne traju duže od pola sata.

Ukoliko i posle stručnih saveta ostajete u nedoumici šta i kuda sa detetom na svadbi, sledeći saveti vam mogu bar malo poslužiti.

Što dalje od zvučnika

Ne treba:

  • da dete mlađe od tri godine vodite na svadbe.
  • da sedite pored zvučnika. Ukoliko ste u mogućnosti, odaberite sto koji se nalazi što je moguće dalje od muzike.
  • da uštogljite dete kada je reč o garderobi i ceremoniju provedete u strahu da vam se dete ne ufleka ili pocepa garderobu.

Pokušajte:

  • da animirate dete da sakupi što više novčića iz kumove kese, da posmatra svadbene običaje, da gleda sečenje mladenačke torte…
  • da se ponašate prema detetu kao prema odraslom biću tog dana tako što ćete za njegove vršnjake oformiti malo kolo u kojem će igrati ili naučiti prve korake
  • koliko ste u mogućnosti, dogovorite se sa organizatorima svadbe da pozovu animatora za decu.I ne zaboravite da je  dete tu zbog vas, a ne vi zbog njega, te s toga ne dozvolite da ono slobodno vršlja sa drugarima ispod stolova, dok vi razdragano skakućete u kolu.

Pala sa detetom sa klupe

Ukoliko ste na svadbi pod šatorom vodite računa da vam se ne desi situacija kao našoj sagovornici Aniti Stanić koja je u trenutku dok je hranila svog sina u koji joj je sedeo u krilu zaboravila da klupa nema naslon, pa je zajedno sa detetom završila na leđima.

Animatori na svadbi

Poučeni lošim iskustvom, Bojana i Petar Jovanović pozvali su na dan sklapanja braka ketering službu, da bi izbegli moguća “iznenađenja“. Organizovali su posebnu žurku za decu, sa animatorima, i na taj način deca i gosti na svadbi mogli su nesmetano da se provode.

U našoj zemlji ketering posluživanje je relativno slabo  razvijeno. Jedan od razloga je neobaveštenost. Pored toga što obezbeđuju hranu za rođendanske zabave, slave i svadbe, ove firme nude i usluge animatora, koji će decu zabavljati kroz igre sa balonima, kvizove, crtanje ili karaoke. Na taj način, osim što se zabavljaju, deca kroz igru mogu da nauče nešto novo i korisno, a vi ne morate da trčkarate oko njih svakog časa.

Izvor: Časopis SVADBA SVADBA
Autor teksta: Bijana Boranijašević

Ostavite odgovor